Lifestyle by Kathrine

Nasjonaldagen står for dør & «ja vi elsker dette landet», hipp hurra for Norge i rødt hvitt og blått!

16.05.2017

Blomster, bobler & ballonger – nå er det mai og tid for fest & bordekor! Det er mye som feires i mai måne, bryllup, konfirmasjon og selveste 17. Mai med champagnefrokost, nabofest eller familieselskap. Kom i gang og ett av en dato, send ut invitasjoner, og nå starter planleggingen. Det er alltid lurt å finne ett tema for dagen, det gjør det enklere å planlegge både mat og bordekor

 

Mai – nasjonaldagen bør feires i tradisjonen tro! 

Tema for 17. Mai er jo allerede definert så her er det bare og kjøre på – stikkord som hvitveis, bjørk og fargene rødt, hvitt og blått er nøkkelord for pynt som gir følelsen av nasjonaldagen. Og selvfølgelig jordbær og bobler. Serveringen kan jo variere litt fra ulike tradisjoner og hvem som er invitert, store eller små. Jeg husker fra min barndom at vi alltid fikk kakao og roastbiff tidlig om morgenen før vi gikk i 17. Mai tog. Resten av dagen ble fylt opp med pløser, is og brus. Senere på dagen kom familie og naboer på koldtbord og selvskreven eggedosis og vaffelkjeks til dessert – det var ikke en 17.mai uten. Disse tradisjonene har jeg til en viss grad klart å beholde nå med egen familie, men eggedosisen er ikke like populær dessverre. Vi er så heldige at vi blir invitert til en nabo hver år – alle tar med en rett og det blir til et raust bord med mange deilige retter. Vertinnen har nok å stelle i stand om man ikke skal lage all maten også. Har du erfaring fra det å lage fest vet du hvor mye som ligger bak en slik dag og da er det godt å få litt hjelp til maten.

 

Borddekking – porselen, glass og bestikk, med variasjon på dekor.

Det å dekke et bord i seg selv krever kanskje ikke så mye, men dekoren som skal på etterhvert kan være litt utfordrende før man kommer i gang og har en plan. Dekk opp bordet med det du trenger etter menyen du skal servere. Har du ikke nok service kan du låne fra naboen. Det er ikke sikkert de har de samme tallerkenene som deg men da dekker du bare annen hver kuvert med ulikt servise. Det blir en fin helhet til slutt når bordet står ferdig.

En god ide dersom du skal servere buffet er å starte med en forrett som står klar på hver asjett, det er litt samlede å sitte ned samtidig fra starten slik at man kan ønske velkommen og informere litt om dagen og det som skal skje. Ønsker du å være godt forberedt er det lurt å servere noe som tåler å stå ute litt, ikke en varm forrett men en avkjølt suppe for eksempel. Da kan en god kald tomatsuppe være tingen, gazpacho som det heter. Den er helt fri for meieriprodukter og tåler å stå ute litt.

Trines Matblogg sin oppskrift på Gazpacho finner du her http://trinesmatblogg.no/2014/05/12/gazpacho/

Når du skal dekke et bord…

Dekk bordet steg for steg med tallerkener, asjett eller dype skål til supper så bestikk, glass og servietter. Velger du tøyservietter kan du brette disse på mange ulike måter, noen mer formelle og andre mer avslappet og uformelt. En enkel og kjapp måte er å brette en lang fin form eller tvinnet servietten og lage en knute. Før du legger den oppå asjetten. Det er alltid flott å ta frem sølvtøyet til spesielle anledninger, det skal feires og da skal det skinne litt ekstra. Bruk gjerne hverdags bestikket i kombinasjon med sølvtøyet, det er bare lekent og lekkert når bordet stå ferdig. Husk å legge bestikket en tommel lengde fra bordkanten. Dessert skjeen skal ligge øverst med skafte inn mot glassene.

Bestikket Nina fra Hardanger Bestikk, tallerkner LYS fra Wik Waldsøe og asjett Natahlie fra Porsgrunn Porselen

Det kan være lurt å ha en lav bord dekor, da unngår du at blomster og lys er i veien for gjestene. De vil gjerne se hverandre over bordet. Du trenger ikke mange fine vaser i samme stil og størrelse, bruk det du har og gjerne vannglass fra kjøkkenskapet. Det er fint om vasene er av ulik høyde og form, gjerne i grupper av 3 eller 5. Noen av disse kan være til t-lys. Lager du slike grupper gjentatte ganger over hele bordet blir det raust og vakkert.

Er du kreativ kan du pynte med ting som forsterker tema du har valgt med for eksempel norske flagg, sløyfer i rødt, hvitt og blått til 17. Mai bordet. Deker du ett bord til en konfirmasjon kan du pynte med bilder fra oppveksten som ligger som fine minner utover bordet. Disse kan du fremkalle med hvit ramme som gjør de litt mer forseggjort å ha som bord dekor.Masse blomster, raust og frodig – det skal feires og da er blomster en viktig brikke. Mange små vaser kan fylles med en enkle blomst i kombinasjon med grener eller blader som en elegant og ren dekor. Men du kan også fylle vasene tett i tett med blomster som gir en vakker og fargerik dekorasjon til bordet. Bruk også gjerne blomster som er tilgjengelig i naturen eller i hagen der du bord, da får du blomster som gjenspeiler årstiden og gir bordet en stemningsfull opplevelse.

Te-lyslykter, fruktfat og krukke med Margeritter er også fra Mester Grønn

Et fest bord må ha levende lys synes jeg – det er en vakker detalj som gir god stemming rundt ett hvert bord. Kombiner kubbelys og t-lys og sett de gjerne i glass og vaser i stede for lysestaker. Det er selvfølgelig flott med kandelabere og kronelys men disse kommer gjerne litt opp i høyden og kan forstyrre utsynet over bordet. Men ønsker du bruke de høye lysestaker er det en elegant dekor som imponerer. Sett disse da i midten av et bord mellom to kuverter slik at det ikke forstyrrer de som sitter ovenfor hverandre.

Det kan være fint å ha noe som er litt høyere i midten av bordet med lavere grupper på hver side. Et kubbelys kan du pynte lyset med et fint silkebånd som passer i fargene du ellers bruke, knytte gjerne på ett blad fra blomstene som står på bordet. Sett et pyntet kubbelys i en glass vase og det skinner fint i glasset når mørket siger på. Husk å bruke en romslig vase vase slik at ikke lyset smelter fordi det blir for varmt inne i vasen.Bruker du små t-lyslykter i glass er det fint med te-lys med plast kopp og ikke i sølvfarget kopp, noen te-lys varer opp til 8 timer – da slipper du å bytte ut t-lys underveis. Nille har slike t-lys.Har du en hage fest i et telt er det absolutt en wow faktor om du henger opp lanterner i taket eller over bordet – når det er lyst ute gir slike lanterner en følelse av at rommet er mer intimt og pyntet til fest. Om kvelden vil lysene i lanternen skinne som måneskinn og stjerner og gi en fantastisk stemning som varer utover kvelden og kanskje natten…

Sugerør fra Kremmerhuset, enkel og effektfull dekor dersom det er barn til bords.

 

Hipp hurra og gratulerer med Nasjonaldagen!!!

 

You Might Also Like